Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Webinar: 2021 AEBN NATIONAL ENVIRONMENTAL COMPLIANCE CONFERENCE: New Laws, Developments & Funding from across Australia for Business in 2021

February 24 @ 10:00 am - 4:30 pm

WEBINAR

February 24, 2021

@ 10:00 am (AEST time) – 4:30 pm

Member fee: $320

Non-member fee: $420

Significant changes on a number of environmental laws across Australia were expected in 2020.  Due to the unprecedented COVID-19 pandemic the expected changes were delayed.  As we move to a post COVID world, we now expect many of these changes to be implemented during 2021. 

The AEBN National Environmental Compliance Conference WEBINAR provides a focus on key environmental compliance changes and funding opportunities from across Australia that are expected to take effect in 2021. One of the most significant changes expected to take effect on 1 July 2021 is the NEW Victorian Environment Protection legislation.  These changes from across Australia will impact the way you manage your organisation’s environmental responsibilities and obligations.

The Conference provides an all-round perspective by key Regulators, leading environmental lawyers (Russell Kennedy and MinterEllison) and environmental experts – to assist you in understanding IF, HOW and WHEN change should be implemented within your business operations.

The Conference is designed for industry, business and councils across Australia to assist with PLANNING FOR 2021 – in order for your business to remain compliant.

For PROGRAM, please click ‘Program’ tab (above)

PROGRAM

  • 9.50am – Delegates join Webinar
  • 10.00am – Webinar Commences
    Tina Khoury, CEO Australian Environment Business Network (AEBN)

    • Welcome & Introduction
  • 10.05am – 10.10am
    Facilitator:  Kim Maxwell, Webinar Facilitator, Australian Environment Business Network (AEBN)

    • Includes Webinar Guidance for delegates

VICTORIA

  • 10.10am – 11.10am (1hr)
    Presenters:  EPA Victoria

    • Tim Eaton – Exec Director, Regulatory Standards, Assessments & Permissioning (5min)
      Brief opening – set the scene
    • Troy Kraska – Manager, Regulatory Assurance and Improvement (30min)
      Overview of the Act including details of waste framework and determinations
    • Dr Dru Marsh – Manager, Internal Review (25min)
      Details on new Contaminated Land laws
  • 11.10am to 11.25am (15min) – Morning Tea break
  • 11.25am to 12.25pm (1hr)
    Presenters:  EPA Victoria continue…

    • Matt d’Abbs – Director Regulatory Approach and Capability (20min)
      Regulatory strategy and related policies
    • Mark Rossiter – Exec Director Capability, Engagement and Legal (20min)
      • New directions of EPA Victoria and its expectations of industry and business in 2021
      • What are the obligations of industry and businesses with operations in Victoria
    • Q&A – Facilitated by Kim Maxwell, AEBN (15min)
  • 12.25pm – 12.40pm (15min) Lunch break
  • 12.40pm – 1.30pm (50min)
    Presenter:  Stefan Fiedler, Principal, Russell Kennedy Lawyers

    • A legal perspective on new Victorian Environment Protection laws and guidance for businesses
    • Q&A – Facilitated by Kim Maxwell, AEBN 

NEW SOUTH WALES

  • 1.30pm – 2.10pm (40min)
    Presenters:  Liesbet Spanjaard, Executive Director, Education Engagement and Programs, NSW EPA

    • Environmental compliance changes expected for businesses with operations in NSW
    • New directions of NSW EPA and its expectations of industry and business
    • Q&A – Facilitated by Kim Maxwell, AEBN 
  • 2.10pm – 2.20pm (10min) – Afternoon Tea break

SOUTH AUSTRALIA

  • 2.20pm – 3.00pm (40min)
    Presenter:  Michelle Jones – Principal Policy Officer, Regulatory Reform Projects, Strategy & Assessment, EPA South Australia

    • Upcoming legislative changes under SA Environment Protection Act 1993 including –
      • Waste reforms
      • Licensing of poultry farms and renewables
      • Site contamination assessment reforms
      • and more
    • SA Planning reforms update
    • NEW SA Waste Strategy 2020-2025 (and Food Waste Strategy)
    • Review of Local Nuisance and Litter Control Act 2016
    • Grants and funding opportunities for businesses available through Green Industries SA
    • Q&A – Facilitated by Kim Maxwell, AEBN 

NATIONAL | QLD | WA | TAS | ACT | NT

  • 3.00pm – 4.00pm (1hr)
    Presenter:  Josh Dellios, Partner, MinterEllison lawyers

    • A legal perspective of new developments and environmental compliance changes within the Commonwealth, QLD, WA, TAS, ACT and NT
    • Q&A – Facilitated by Kim Maxwell, AEBN 

FUNDING AND GRANTS FOR BUSINESSES IN 2021

  • 4.00pm – 4.30pm (30min)
    Presenter:  Michaela Young – Senior Consultant, Ndevr Environmental

    • Funding and Grant opportunities from across Australia for businesses in 2021
    • Q&A – Facilitated by Kim Maxwell, AEBN
  • 4.30pm – CLOSE 
    • Tina Khoury, CEO Australian Environment Business Network (AEBN)

Presented by the

Australian Environment Business Network (AEBN)

logo

In association with

Proud Principal Partner – Russell Kennedy Lawyers

https://www.russellkennedy.com.au/

Registration Form

Add this event to your calendar

Details

Date:
February 24
Time:
10:00 am - 4:30 pm